« Home | oopa: joulukuun tilastot » | oopa: kasvot kondikseen » | oopa: joojoo, vuosi vaihtui... » | niitty: kuka kaipaa konsulttia, kun on: » | oopa: paintballia » | niitty: vittu mikä tragedia » | oopa: perkele miten hyviä kuvia » | oopa: live free or die hard » | oopa: miten voi hermostuttaa... » | oopa: parhaita kuvia »

oopa: sumutaustan käyttö henkilökuvissa

Kalusto: Canon EOS-1D, Canon EF 50mm f/1.8, Canon 430EX, Pocket Bouncer, Canon Off Camera Shoes Cord 2
Asetukset: suljinaika 1/25, aukko 1.8, ISO800, Salama, valotus pistemittauksella
Klikkaa kuva suuremmaksi.

Otin oheisen kuvan viikonloppuna maaseudulla. Kuva on otettu erittäin sumuisena päivänä pienen järven rannassa. Kuvan värejä ei ole säädetty kuin normaalin hienosäädön verran. Seuraavaksi hieman tekniikkaa: miten sumua voi hyödyntää taustana?

Eli ensinnäkin laitoin mallin kyykkyyn, koska Mikko on sen verran pitkä. Oikean kulman ja korkeuden avulla sain taustaksi matalalla leijuvan sumun, sekä jäätä. Näin ollen taustalla ei näy esimerkiksi huomattavasti rumempaa vastarantaa. Isolla aukolla kuvatessa tausta vielä pehmenee kivasti.

Valotuksen otin taustasta. Tällöinhän kohde alivalottuu pahasti, mutta ei hätää. Otetaan apuun salama ja ammutaan sillä täytevaloa kohteeseen. Näin saadaan lisäksi kohteeseen ihan erilainen värisävy kuin taustaan. Ei kai kukaan sinistä ihmistä halua katsella? Taustaa voi kokeilla yli- tai alivalottaa noin aukon verran. Varsinkin mustavalkokuvissa tämä toimii hyvin.

Salama on irroitettu johdon avulla kamerasta ja viety kameran oikealle puolelle ja hieman ylös. Tämän valon suunnan ihmiset mieltävät yleensä luonnollisimmaksi (auringon valon suunta). Salaman tehosta on pudotettu noin aukko pois ja sitä on pehmennetty Pocket Boucerilla. Simppeliä?

Mitä sitten olisin tehnyt toisin? Kuvan olisi voinut ottaa hieman pienemmällä aukolla, jota kuvauskohde olisi ollut kokonaan syväterävä. Minulla ei kuitenkaan ollut jalustaa mukana ja esim. aukolla 4 olisi valotusaika ollut jo sekunnin luokkaa. Samalla ISO-lukemaa olisi voinut tiputtaa. Lisäksi mallin taakse olisi voinut laittaa toisen salaman antamaan vaikka edes vähän hiusvaloa, jotta kuvattava olisi irronnut paremmin taustasta. Lisäksi kuvaan olisi saanut vielä enempi "studiokuvan tuntua." Mutta... hyvä näinkin.

Kannattaa kokeilla millaisia taustoja luonnosta löytyy. Viimeeksi Mikko muuten kuvatiin sateista metsää vasten. Mikäköhän tausta on vuorossa seuraavaksi?

Tunnisteet:

Tietysti toi silmän yli menevä sangan varjo hämää hieman. Olisi senkin voinut ehkä fotarissa poistaa. Jotenkin tämä oli kuitenkin kuvista paras.

Lähetä kommentti


www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from oopa8000. Make your own badge here.
Sisäpiiri suosittelee