« Home | oopa: pukkoa ja joulukortteja » | Ameeba: elossa » | puuro: yhdeksästoista luukku » | noumann: jättipulla » | oopa: heittelyharjoituksia elämässä » | oopa: valokuvausmeemi » | puuro: xviii luukku » | niitty: mitä tämä nyt sitten on? » | oopa: vielä yksi perään » | puuro: den sjuttonde december »

oopa: 5D ja 15Gt

Kolme päivää tuli kuvattua erästä työkeikkaa. Nyt kuvaukset on ohi ja kovalevyllä noin 15Gt kuvia. Kuvat otin vuokralla olleella Canon EOS-5D:llä ja nyt olisi hieman vuodatettavaa.

5D kuuluu niin sanottuun pro consumer –luokkaa, eli se sijoittuu ammatti- ja kuluttajakameroiden välimaastoon. Kamerasta löytyy kuitenkin 12.7mpx täyskokoinen kenno, eli toisin sanoen kenno on yhtä iso kuin 35mm filmin ruutu. Siihen ne positiiviset kokemukset jäivätkin.

Ensinnäkin ilman akkukahvaa 5D:n ergonomia on omille pikku kätösille erittäin huono. Onneksi isoista, valovoimaisista optiikoista saa kunnon otteet. Tosin tässäkin tapauksessa optiikka vie kameraa eikä toisinpäin. Akkukahva on siis pakko-ostos, jos kameralla oikeasti haluaa kuvata pidempiä sessioita.

Toinen miinus tulee väreistä. Oma wanha 1D tekee yleensä suoraan oikean väristä kuvaa. 5D:n lainayksilö taas tuntui vetävän punaista kanavaa yli ja sinistä alle. Ehkä näitä voi säätää jostain?

Kolmas asia on etsin. Etsinkuva on kirkas ja iso. Välillä kuva tuntui jopa liian isolta. Tarkennuspisteitä on käytössä kuitenkin vain 9 ja ne on sijoitettu keskiosaan. Eikö kameraan olisi voinut laittaa uudistettua tarkennusyksikkö, jossa pisteitä olisi myös laidoilla 1D-sarjan tyyliin?

Olinpa vihainen. Noh, 5D on ihan hyvä kamera, siitä ei pääse mihinkään. Kamerassa on vaan sellaisia puutteita, että käyttö ei ole aina niin mukavaa, kuin sen ammattia harjoittaessa pitäisi olla. 1D mark II N:lle ei jää paljoa ylimääräistä hintaa, jos 5D:n mukana ostaa kaksi akkua ja pystykuvauskahvan. Erotuksessa maksaa käyttömukavuudesta, toimivuudesta ja sadesuojauksesta. Usein se kannattaa. Sitä ennen odottelemme joulupukkia ja uusia malleja.

5D:n hinta selittyy fullframella ja lisämegapikseleillä 1D MarkII N:ään nähden. 5D on lähempänä ammattilaiskameraa kuin prosumer kameraa (30D) kennon ominaisuuksien ja (turhien) kuvausohjelmien (puutteen) takia.

Moni valokuvaamo ja valokuvausliike käyttää kyseistä kameraa.

Harrastus ja sisäkäyttöön ihan sopiva ja hyvä kamera.

Värit on aika lailla kunnossa jos kääntää RAW:it oikeilla softilla... Jpeg kuvia en ole ikinä omalla 5D:lla edes ottanut... Akkukahva on pakko ostos, ja se on sentaan kokonaan magnesiumia...

Ainoa oma miinus on kennon likaantuminen, imaa pölyä ku magneetti...

Isossa kennossa on ilmeisesti kova sähkövaraus, joka vetää pölyn siihen tehokkaasti. Pumppusuumien käyttäjät: älkää vaivautuko. :D

Mutta eikös tuo ole aloittelijalle ihan ok kamera. Ostaa sitten paremman kun taidot kasvaa?

Eiköhän aloittelijalle riitä edullisempikin kamera tarvittaessa. Ja kuten sanottua, se on hyvä kamera. Siinä vaan on puutteita ja se ei sovi ainakaan omaan käyttöön. ;)

Mulla se on toiminu ammattikäytössä kuin junan vessa.

Hyviä juttuja Antti sun blogissa... merkitsin suosikiksi. ;)

Miksi ja mistä vuokrasit?

Voisit kirjoitella lisääkin, mitä olet mieltä kameroistasi ja linsseistä _käytössä_.

Joo, vuokrasin kameran kaverin kustantamosta. Eli ei siis mikään julkinen paikka. Syynä oli resoluutio. Oma 1D on lähinnä lehtikuvakäytössä ja nyt oli kyseessä hieman erilainen kuvauskeikka.

Lupaa palata tekniikkaan myös jatkossa.

Lähetä kommentti


www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from oopa8000. Make your own badge here.
Sisäpiiri suosittelee