« Home | Oopa: Merihaka BW » | Oopa: Merihaka talvipäivänä » | Noumann: Puusta pitkälle » | Oopa: Näin se vaan menee... » | oopa: kiireellisiä asioita » | Oopa: Tabu turpakäräjillä » | Oopa: Talvi » | oopa: miinoja haravoidessa » | Oopa: Kuvauksien riemua » | Noumann: On aikoihin eletty »

Oopa: Espoo, oi Espoo

Kuulin eilen maukkaimman jutun pitkästä aikaa. Erääseen Espoon nurkkaukseen ollaan rakentamassa Lidliä. Paikalliset asukkaat kuitenkin vastustavat hanketta. Perusteluina se, että Lidl aiheuttaa alueelle kaljarallia. Kyse ei ole pelkästään tästä yhdestä mielipidekirjoituksesta (muut aiheeseen liittyvät keskustelut oli poistettu netistä). Olisiko nyt espoolaisilla taas vähän turhia huolia. Alueiden kehittämisessä on tietysti kuunneltava myös asukasyhdistyksiä. Samalla logiikalla tosin muutamat muutkin palvelut voitaisiin karsia alueelta.

Huoltoasemat: Alituinen teiniautojen ralli aiheuttaisi häiriötä alueella (kts. myös torit)

Koulut: Alueelle ei haluata mopoja ja huonosti käyttäytyviä nuoria.

Bussilinja: Maahanmuuttajien ajamat bussit saattavaisivat tuoda alueelle myös muita etnisiä vähemistöjä.

Urheilupaikat: Eikö urheilijat ole niitä kaikista yksinkertaisimpia? Ei tänne kiitos!

Vuora-asunnot: Eikö niitä ole jo tarpeeksi Vantaalla?

Automarketit: Kuinka keskiluokkaista. Meidän kaikkien on ajateltava Espoon parasta.

Jne.

Sen sijaan Espoolaiset ajavat suurella citymaasturilla kolme kertaa viikossa suuriin kauppakeskuksiin ja hoitavat asiansa keskitetysti. Eihän siinä vielä mitään, mutta kun samat ihmiset ajavat joka aamu töihin Helsinkiin autoillaan. Yksin. Kuinka monta kilometriä parkkitilaa Helsingissä tarvitaan Espoolaisia varten?

Toiseksi paras espoolainen kommentti oli aikoinaan Länsimetrosta. "Metro muuttaa alueet ghetoiksi, niin kuin Itä-Helsingissäkin kävi." Aijaa! Minusta Itä-Helsinki oli ennen metroa vain metsää. Huoh!

Nim.merk. Kaljarallin puolesta -80

Tunnisteet:

Espoo herättää tunteita puolesta ja vastaan. Lähtökohtana taitaa olla, että kaikki sinne haluaisivat mutta vain osalla on varaa.

Itse kävin työnpuolesta kuvailemassa Espoon Henttaan kupeessa olevaa peltoa, jonne on tarkoitus rakentaa ja paljon. En tiedä onko tulevalla Suurpellon alueella ollut vastustusta, sillä vaikka nyt alue oli vielä maalaisidyliä, niin viiden vuoden päästä kohoa paikalla varmasti jo monta ostoskeskusta ja kaamiotaloa. Kyllä minua ainakin harmittaisi.

Toisaalta ymmärrän, että pellot lähes keskellä pääkaupunkia ovat naurettavia, mutta jos ostan esim. talon pellon reunasta, koen maksavani myös maisemasta. Niin kovin usein kun ympäristösuunnittelu tuntuu olevan täysin toissijaista kauniissa suomenmaassamme.

Mistä pääsemmekin löyhästi "rahaa on, mihin sitä oikein laittaisi" -kilpailuun, eli http://www.greaterhelsinkivision.fi/ . Kyseessä siis ympäripyöreä kilpaily joka kuvaa itseään:

Greater Helsinki municipalities and State of Finland (Ministry of Environment) organize an open ideas competition for the future land use and spatial vision of Greater Helsinki.


Kun tuo kilpailu julistettiin, olin sattumalta paikalla tiekkarissa, ja vaikka pokka pitikin, niin mielessäni naureskelin, että tuollakin 500 000 eurolla saisi aikapaljon konkreettista hyvää aikaiseksi, nyt sillä tulee vain epämääräisiä suunnitelmia. Harmillista, että päättäjät kadottavat kosketuksensa todellisuuteen. Enkä usko, että siihen auttaa mikään, kaikille näyttäää käyvän samalla lailla, eli se nyt vaan pitää hyväksyä, että kaikki poliitikot on perseestä.

Pahoittelen sekavaa tekstiä, kirjoitin vaan mitä Oopan teksti mieleen kirvoitti.

Usko pois Niitty, me kaikki emme halua Espooseen. Mielummin minä rakentaisin esimerkiksi Sipooseen.

Täällä yksi espoolainen viittaa ja naureskelee! Iltapäivä on vietetty ostoshelvetissä ja tunnelmat on sen mukaiset. Onneksi aamupäivän siivousrupeaman taustalla oli Juicen "Espoosta, päivää" (muistattehan, rannalla Espoon, törmäsin lesboon.. jne).

Niin ja siitä Suurpellosta kai ainakin aiotaan tehdä "kylämäinen" mikä tarkoittaa, ettei tule ostoskeskuksia, vaan kaupat ripoteltaisi pääkadun varrelle katutasoon. Kuulostaa hyvältä, mutta katsotaan kuinka käy toteutuksen.

Kuulostaa hyvältä, mutta katsotaan kuinka käy toteutuksen.
Niin Helen, muistaakseni esimerkiksi Itä-Pasilan esimerkkinä toimi Venetsia... Että kaikkea sitä voi "suunnitella".

Tuota... PERKELE, KUVIA ESPOOSTA!

Lähetä kommentti


www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from oopa8000. Make your own badge here.
Sisäpiiri suosittelee