« Home | Oopa: Kohta lasketaan taas veneet vesille » | Oopa: Milan-Venice » | Oopa: Slightly out of focus » | Oopa: Viikonloppu juosten » | Oopa: Nopea, nopeampi, Amazon » | Oopa: Syntympäiväjuhlissa » | Oopa: Facebook - Suomen suurin nuta » | Oopa: Helsinki - maakunnat - Helsinki » | Noumann: Varo ghettoblasteria! » | Oopa: Sielua sisustukseen »

Oopa: Millä kuvaat?

Meinasin jo kirjoitella Pnin taannoiseen kirjoitukseen valokuvaajien tekniikkakirjoituksista hieman omia mielipiteitä, mutta sitten se jäi. Nyt kirjoitan.

Oikeastaan havahduin samanlaisiin ajatuksiin tänään, kun eräällä nettipalstalla oli kirjoitettu: "Tässä uudella kameralla otettuja kuvia eri ISO:illa." Selvä. En jaksanut katsoa kuvia, koska ilmeisesti niissä esitettiin ISO-lukemia. Ikään kuin kertoisi, että olen ajanut uudella autollani eri vaihteilla.

Tässä taannoin julkaisin Flickr-palvelussa erään kuvan, jonka sitten liitin erääseen valokuvakeskusteluun. Juttua kuvasta riitti. Keskustelua käytiin siitää rajautuuko kuva nilkoista vai sääristä, miten paljon etsinkuva peittää kuva-alueesta vanhoissa filmikameroissa ja siitä miten taivas on palanut puhki. Kukaan ei miettinyt mitä kuvassa oli. Prosentteja etsinkuvassa näykyy hieman yli 90%.

Joskus olisi kiva keskustella siitä mitä kuvasta välittyy. Ainakin itse kuvaan tunteiden takia. Haluan kertoa jotain. Tekniikka on siinä sivussa se väline, jolla tunteet taltioidaan. Joskus olen itsekin "syyllistynyt" metatietojen lisäämiseen kuvan alle. Jossain kohdin se on tuntunut oikealta. Usein ei.

Pnin kanssa olen samoilla linjoilla kuvaamisen henkilökohtaisuudesta. Usein hyviin kuviin liittyy pidempiäkin stooreja. Tarinoita siitä, miten tilanteen on kokenut ja miten kuva on vain pieni pala sitä muistoa. Aiheesta lisää voisi varmasti kertoa Robert Capa, jos sattuisi elämään. Viimeisen tarinan kertoivat muut.

Enemmän metatietoja enemmän ärsyttää kuitenkin kommentit tyyliin "millä objektiivilla kuvattu?" tai "pitää kokeilla joskus samaa itsekin". Automaailmassa näitä heppuja sanotaan renkaidenpotkijoiksi. Musiikkipiireissä taas sanotaan, että Soundi lähtee sormista. Pitää paikkaansa monessa muussakin.

Ehkä parhaiten tähän loppuun sopii teksti, joka löytyy Pintiksen etusivulta.

Tunnisteet:

Lisäks voisin survoa kengän kurkkuun jokaiselle joka toteaa heti alkuunsa että "horisontti vinossa" ku näyttää jotain kuvaa missä idea on juuri siinä asiassa mitä on yrittänyt saada tallennettua eikä niinkään kuvan teknisissä ominaisuuksissa. Kuvan söpöä koiraa ei voisi vittuakaan vähempää kiinnostaa että onko sen koko tassu näkyvissä jos naamalla on iloinen virne ;)

Hyvä huomio. Samaa huomannut itsekin, tekniikka ennen kaikkea!

Näkisin kuitenkin, että renkaidenpotkijallakin on kaikki oikeus kehittyä valokuvaajana, ja yksi tehokkaimmista keinoista oppia on kysyä neuvoa kokeneemmilta. Tekniikan mahdollisuuksien ymmärtämisessä ei ole mitään valokuvalla ilmaisemista vastaan.

Internet on tehnyt keskustelusta liiankin helppoa, ja valokuvaamisesta jutteleminen on joskus todella toivotonta. Yhtä ärsyttävää kuin tekniikasta jutteleminen ovat kuitenkin jatkuvat "hyvä hyvä", "great picture!" ja "i love it" hehkutukset, joista kuvaaja ei saa mitään irti. Perusteluja saisi olla positiivisissakin kommenteissa.

Sattuneesta syystä netissä liikkuu paljon tekniikasta kiinnostunutta väkeä, jota kiinnostaa valokuvaaminen nimenomaan teknisessä mielessä. Ja mikäpä siinä. En usko että siitä mitään haittaakaan on, että joku nyt sattuu olemaan enemmän innoissaan välineistä, tyyleistä ja tekniikoista, kuin valokuvaamisen muista aspekteista. Sama toimii tietty molempiin suuntiin: Renkaidenpotkijoidenkin olisi hyvä tajuta se, että valokuvaus on paljon muutakin kuin suljinaikoja, kultaisia leikkauksia ja kameravertailuja. Flickrissä homma lipsuu eräillä vähän käsistä.

Mä olen kevyesti erimielinen: katselen kuvien metatietoja linsseistä, suljinajoista ja aukoista kiinnostuneena. Tosin tämä johtuu siitä, ettei itse vielä ymmärrä varsinkaan linssien päälle juurikaan mitään, ja siksi on kiinnostavaa nähdä, minkälaista jälkeä milläkin tekniikoilla saa aikaan. Sitä en vielä tiedä, kiinnostavatko nämä tiedot enää sitten, kun pääsen paremmin tekniikka-asioista perille. Mutta nyt niistä voi vähän oppia jotain uutta kuvaustekniikan puolelta.

Hitsi kun en nyt löydä sitä satiirista tekstiä (taisi olla blogijuttu in english jossain päin internettiä) jossa kuviteltiin millaista kritiikiä vanhat maestrot saisivat klassisista kuvistaan, jos näinä päivinä niitä valokuvausfoorumeille laittaisivat. Se oli aika hauskaa luettavaa.

Se oli ihan mahtava...

Tädää! Tuli vastaan kun etsin jotain ihan muuta: Great Photographers on the Internet. Ah.

Lähetä kommentti


www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from oopa8000. Make your own badge here.
Sisäpiiri suosittelee