« Home | oopa: "kihlajaiskuva" » | noumann: Tuunataan kun tavataan » | oopa: vielä yksi! » | oopa: katukuvausta vaalipäivänä » | oopa: Minun ku-Åb vol. 8 » | niitty: 50/60 -tilanne eli se pakollinen » | oopa: niin se vaan jatkuu... » | oopa: aaaaaarrrrgh! » | niitty: vaatehaasteita ja halutaan vuokralle. » | oopa: Minun Turkuni vol. 7 »

Niitty: sarkasmia

Noniin, monenmonituisen huokauksen ja ärräpään jälkeen löysin itselleni asunnon Helsingistä, tosin vain kesäkuun loppuun asti. Punavuoren ja Ullanlinnan välimaastossa oleva 27neliöinen yksiö on siis tukikohtani verrattain edulliseen 460 euron *kääk* kuukausihintaan (sis. sähkö ja vesi).

* * *

Nyt kun siis on lähes 99% todennäköistä, että kaikki sujuu nappiin, oli syytä pohtia helsinkiläisyyttä ja eroja esimerkiksi turkulaisuuteen.

- Sanojen käyttö. Turkulaisten tapana on muokata joka toisen sanan loppuun jotain käsittämätöntä kuten: Mä sanosin, tulisisik sää tän, katsosik sää. Varsinais-Suomalainen suosikkini on kuitenkin tapa vastata jokaisen lauseeseen: "joovai". Tähän kunnon Turkulainen vastaa "joo", johon toinen taas "joovai" jne. jne. keskustelu voi jatkua pitkäänkin, ilman varsinaista lisäinformaatiota. Heeeelsinkiläisillä taas taaapana ooooon veeenyttäää tai sitten puhua siten kuin Andy The Hanoi Rocks niin osuvasti tekee.

- Kiire. Helsinkiläisellä on kauhesti parhaita kavereita, mutta ei aikaa nähdä ketään. Mennään niin perkeleellistä vauhtia, suukotellaan poskelle ja ollaan olevinaan eurooppalaisia. Pysähdytään ehkä lattelle. Hymyillään ja puhutaan paskaa selän takana. Jälkimmäinen taitaa tosin olla yleistyvä trendi koko metroseksualisoituvassa maailmassa, sillä olen huomannut kys.om. idiotismia esiintyvän jo myös täällä landella.

- Viha = Turku. Helsinkikäiset tuntevat vahvaa antipatiaa turkulaisia kohtaan. Se ei ole ihan vielä selvinnyt, että mistä moinen johtuu (joku tutkija veikkasi syyksi katkeruutta Helsingin perustamisen aikaisista pakkosiirroista). Konkreettisia esimerkkejä seuraavassa pari: Vuonna 2002 hain työharjoittelupaikkaa helsinkiläisestä yhtiöstä. Kun henkilö toisessapäässä sitten kysyi mistä olen ja vastasin, että opiskelen Turussa, hän tiuskaisi "mitä vittua te Turkulaiset tänne soittelette" ja keskustelu oli käytännössä käyty. Toinen esimerkki oli kun hain nyt asuntoa, kehoitti helsinkiläinen tuttavani kertomaan mieluummin että olen maalta, se kun on sympaattista. Turkulaisista kun ei kuulemma oikein pidetä. SIIS MITÄ V*, aikuiset ihmiset, menkäähän nyt itseenne...

Ylläesitetyt ovat siis sarkasmia, törkeitä kärjistyksiä joissa vain ripaus totuutta. Aikuisten oikeasti ihmisiä kun on turha erotella asuinpaikan, värin, uskonnon tms. takia. Kaikissa on jotain hyvää, myös Turkulaisissa. Helsinkiläiset, koitetaan muistaa myös se.

Onhan näitä. Turussa asioita lähestytään erittäin usein negaation kautta: "Ei sulla sattus olemaan kynää?" Ja tämä negis-henki tarttuu. Samoin omasta tilasta ollaan hyvin tietoisia, niin maantieteellisesti kuin vaikka liikenteessä. Varsinkin mummot ja vaarit kävelevät kadulla järjestään päälle, jos ei itse huomaa väistää. Ja missään muualla ei liikenteessä tööttäillä niin paljon kuin Turussa.

Lähetä kommentti


www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from oopa8000. Make your own badge here.
Sisäpiiri suosittelee