« Home | Oopa: Viikon linkit » | Oopa: Koolla on väliä » | Oopa: Auto harkinnassa » | Oopa: Sänky on valmis » | Oopa: Pintis goes weppi 2.0 » | Oopa: Hämeessä painttia... » | Noumann: Saksannos » | Oopa: Äijäilyä ja ämmäilyä! » | Noumann: Ei tehdä halpista! » | Oopa: Blogimiitistä »

Oopa: Ringflash adapter testissä

val_ring2.jpg
Rengassalamaefekti on tuttu ja turvallinen valaisukeino. Kuvaan on lisätty vinjetointia jälkikäsittelyssä.

Osa muotikuvaajista vannoo rengassalaman nimeen henkeen ja vereen. Itsekin olen aina tykännyt jäljestä, mutta oikeat rengassalamat ovat erittäin kalliita. Uutena laite voi maksaa 2-3000e. Pienet, makrokuvaukseen tarkoitetut mallit taas ovat liian tehottomia ihmiskuvaukseen. Nyt markkinoille on tullut oikeastaan ensimmäinen ratkaisu näiden kahden ääripään väliin.

ring2.jpg

Tsekkiläinen Short Images on tuonut kauppojen hyllylle rengassalamasovittimen, joka ottaa voimansa tavallisesta käsisalamasta. Peilipinnoitettu sisus kuljettaa valon välähdyspäästä renkaalle. Vastaavia viritelmiä on moni tehnyt DIY-projekteina, mutta niiden ongelmana on ollut lähinnä epätasainen valo sekä teho.

ring1.jpg

Adapteri on pakattu asiallliseen pakettiin ja ensimmäinen reaktio itse laitteesta on: ISO! Ainakin valovoimainen optiikka menee läpi reijästä. Asennus on helppoa ja laite kiristyy kohtalaisen tiukalle kiinni Canon 580EX-salamaan. Ohjeet neuvovat salamatehon kompensoinniksi +2 aukkoa ja nopealla testauksella se tuntuu aika sopivalta. Tietty tehoa joutuu jatkuvasti säätämään ja tehoa lisäämällä rengassalamaefekti voimistuu.

val_ring1.jpg
Kirkkaassa vastavalossa teho alkaa loppumaan, varsinkin jos aukkoa joutuu himmentämään reilusti.

Parin päivän testisessioiden jälkeen tuote tuntuu fiksulta ratkaisulta. Täystehoista rengassalamaa se ei vastaa, mutta makrosalamat taas jäävät kauaksi taakse. Ulkona, kirkkaassa auringonvalossa teho alkaa loppumaan, mutta sisällä ja hämärässä adapteri tekee hyvää jälkeä, vaikka kovin laajalle salaman teho ei kannakkaan.

val_ring5.jpg
Ohjausvalon puuttuessa systeemiä ei voi käyttää pimeässä, koska adapteri myös peittää 580EX:n "tarkennusvalon". Sen sijaan monisalamajärjestelmää muiden EX-salamoiden kanssa voidaan käyttää ihan normaalisti.

Ringflash adapter tuo mukavasti lisäarvoa salamalle. Ainakin itselläni tuote meni harkintalistalle. Ainoa jarruttava tekijä on 580EX:n hinta. Adapterin 200e hinta voi tuntua suurelta summalta, mutta sillä saa melko toimivan rengassalaman, jolla monelle on varmasti käyttöä. Tuote sopii niin ammattilaisille, kuin harrastelijoillekin potretteihin sekä pieniin tuotekuvauksiin.

Tällä hetkellä sovittimen saa ainoastaan Canonin 580EX-salamalle, mutta Nikonin SB800:een sopivan mallin pitäisi tulla kauppojen hyllylle lähiaikoina.

+ Valon laatu
+ Helppo asentaa
+ Rengassalamaefekti

- Hieman kömpelö ja hutera
- Varastaa valotehoa ~2 aukkoa
- Kapea valokiila

Testimallin toimitti Studiovarustamo
Lisätietoa: Ring flash adapter

Testikalusto: Canon 1D, Canon 580EX, Sigma 20-40mm f/2.8 DG

Tunnisteet: ,

Greetings.

I don't understand your language, but am wondering where you can get such a great ring flash adapter? Very nice effect!

-Peter

RIngflash adapter <<<- try to ask from the manufacturer if there is a retail dealer in States.

Lähetä kommentti


www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from oopa8000. Make your own badge here.
Sisäpiiri suosittelee